Woonkamer indeling

Woonkamer indeling;

Welke aandachtspunten zijn belangrijk?

Je hebt een prachtige ruimte welke je als woonkamer wilt indelen. Maar waar begin je en met welke aandachtspunten kun je rekening houden zodat je deze keer het fijne gevoel creëert waar je naar op zoek bent? Ik ga je in deze blog stap voor stap meenemen, zodat ook jij een indeling hebt waar je blij van wordt.

Waar het vaak ‘mis’ gaat, is dat er items worden gekocht, zonder dat er echt goed gekeken is naar de ruimte. Hieronder zes stappen die naar mijn idee nodig zijn om tot jouw uiteindelijke droom woonkamer indeling te komen.

1. De basis; een plattegrond in zwart/wit

Start met een plattegrond in zwart/wit. Een leeg canvas; waar zitten je ramen, hoe kom je de ruimte binnen, hoe valt het licht naar binnen, welke woonfuncties wil je terug zien? Probeer met deze vragen in je achterhoofd verschillende indelingen uit.

2. Spelen en schuiven met de meubels (op de plattegrond)

Met de plattegrond van stap 1 ga je nu verder. Hoeveel zitplekken wil je hebben op je bank? Is de kijkafstand naar je tv prettig? Hangt de tv op een prettige hoogte (heel vaak hangt de tv te hoog), heb je voldoende opbergruimte in je woonkamer? Misschien is er ruimte voor een maatwerk kast? En probeer ook verschillende zichtlijnen uit. Overweeg je een maatwerk kast, dan kun je misschien wel de hoogte pakken tot het plafond (mooi!). Probeer je keuzes te maken op basis van wat de ruimte je biedt. Probeer die toffe bank uit je hoofd te zetten wanneer je opmerkt dat de ruimte daar eigenlijk niet geschikt voor is. Je zult zien dat wanneer je echt vanuit de ruimte gaat indelen, de keuzes die je uiteindelijk maakt veel beter voelen. Er ontstaat dan eenheid en een interieur dat klopt.

3. Visualiseren

Je zwart/wit plattegrond is klaar, je weet nu welke items passen in jouw ruimte. Nu is het tijd voor het visualiseren en een begin te maken met je kleur- en materialisatieplan. Loop door de ruimte met je plattegrond in gedachten. Heb je rekening gehouden met verschillende hoogtes qua zichtlijnen? Zit hier een speelsheid in? Wanneer je hier een mooie mix hebt, zorgt het er ook weer voor dat je uiteindelijk een woonkamer indeling hebt die klopt.

4. Kleuren en materialen

Nu is het (pas) tijd voor het verzamelen van kleurstalen, moodboards en mooie beelden zoeken. Ik adviseer altijd om dit dus nu pas te doen, omdat je op deze manier allereerst echt kijk naar jouw ruimte. Als je met deze stap al eerder aan de slag gaat, ga je onbewust beïnvloedt worden door dat ene beeld, of die mooie bank die je hebt gezien. Uiteindelijk kun je die bank misschien wel kopen, maar dat doe je dan omdat je zeker weet dat het past in jouw woonkamer.

Van welke kleuren word je blij, vind je rust? Neem hierin ook je vloer- en wandafwerking mee. Je vloer en plafond zijn de grootste oppervlaktes van de ruimte. Wanneer je een hele warme houten vloer hebt, is het prachtig om te kiezen voor  frisse tonen op de muren. Zo breng je het geheel weer in balans.

5. Shoppen

Yes, het is tijd om te shoppen! Met een doordacht plan en weloverwogen keuzes kun je gaan shoppen. Je weet in welke kleurtonen je wilt blijven. Maak ook een mooie mix in materialen. Focus je allereerst op de grote items in je woonkamer. Heb je die gevonden, dan kun je door naar de kleinere items.

6. Realiseren

Nu is het tijd om je plan uit te voeren en je droom woonkamer indeling te realiseren. Probeer het grondig te doen. Als je nu doorpakt heb je daar jaren plezier van. En zorgt het er ook voor dat het geheel klopt. En op het allerlaatst ga je stylen. Mooie bos bloemen, tafelboeken neerleggen en ook de schilderijen kunnen nu echt opgehangen worden. Veel plezier!!

Extra tips

Heb je een kleine woonkamer, kies dan niet alleen voor kleine items. Juist met grotere items maak je een statement en creëer je rust.

Heb je een woonkamer met eetkamer eraan vast? Kijk dan goed naar het lichtinval. Het is prettig om in de lichtste ruimte te eten. Tv kijken is vaak prettiger in een donkere ruimte en maak je gezellig met verlichting. Probeer dus open minded te denken wanneer je bezig gaat met je plattegrond.

Durf met kleur en kies voor grote gebaren. Het kan spannend zijn om te kiezen voor kleur, helemaal als hiervoor de wanden wit waren. Maar…gewoon doen! En kies dan niet voor 1 kleine wand, maar trek dat muurtje ernaast ook in diezelfde kleur door. Zo ontstaat er juist weer rust en eenheid.